Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Müteahhit İle Sözleşme Yaparken Sorun Yaşanırsa Ne Olur?

Müteahhit İle Sözleşme Yaparken Sorun Yaşanırsa Ne Olur?

Arsa sahibi ya da pay sahipleri ile müteahhit ile sözleşme yani iki taraf arasında yapılan inşaat sözleşmesi, tarafların haklarını ve müteahhidin sorumluluklarını, en baştan belirler. Sözleşmenin geçerliliği, şekil şartına uygunluk taşımasına bağlıdır. Şekil şartı, sözleşmenin tapu dairesi ya da noterde yapılmış olmasıyla mümkündür.

Müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmeye, müteahhit uymadığı taktirde, sözleşmeyi haklı olan taraf tek taraflı olarak feshedebilir.

Sözleşmenin İçeriğini En Baştan Dikkatlice Okuyun

Sözleşme, ileride yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında, anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Bu sebeple, bütün maddelerin tek tek dikkatlice okunması gerekir. İnşaatın şekli, hangi malzemelerin kullanılacağı ve hangi markaların kullanılacağı gibi detaylar, sözleşmenin maddelerinden bazılarını oluşturur.

Müteahhit, sözleşmede yazılan bu şartlara uymakla yükümlüdür. İnşaatın yapılacağı arsanın da inşaatın yapılmasına elverişli ve imara açık olması da diğer taraftan büyük önem taşıyor. Zira, arazinin elverişsiz ve imara kapalı olduğu durumlarda, yapılan sözleşmenin de bir hükmü kalmamış olur.

İnşaat bitirilmiş ve teslimatlar zamanında yapılmış olabilir. Ancak, müteahhidin sorumluluğu bununla da bitmez. İskan alınması, kat irtifakı gibi dairenin kullanımını doğrudan ilgilendiren hususların da, müteahhit tarafından tam olarak tamamlanmış olması gerekir. Sözleşme bu sebeplerden herhangi biri ya da birkaçı sebebiyle feshedilebilir. Böyle bir durumda mağdurların tapularını mahkeme kanalıyla almaları oldukça zor bir yoldur. Ancak mağduriyetlerinin giderilmesi için tazminat davası açma hakları bulunur.

Termin Tarihine Uyulması ve Ceza Şartı

Müteahhit, size sözleşmede belirttiği inşaatın teslim tarihi konusunda, gerek maddi, gerekse farklı sebeplerle sorun yaratabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, sözleşmeye ceza şartı koydurabilirsiniz. Olabilecek herhangi bir gecikme durumunda, müteahhitten size belli bir miktarda ceza ödemesini talep edebilirsiniz.  Ayrıca bu gecikme sebebiyle, müteahhit aleyhinde tazminat davası açabilir ve tazminat kazanma hakkına sahip olabilirsiniz.

Tazminat Hakkı!

Sözleşmede belirtilen koşullardan biri ya da  birkaçını müteahhit yerine getirmediğinde, tıpkı gecikmede olduğu gibi, inşaatın eksik bırakılması, belirlenen malzemelerin kullanılmaması gibi sebeplerle de, mağduriyetinizin giderilmesini talep edebilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, tazminat davası açmadan önce atılması gereken ilk adım, müteahhide noterden ihtar göndermek olmalıdır. İhtarda, eksikliklerin giderilmesi için belirli bir zaman verebilir ve bu zaman zarfında da eksiklikler giderilmediği taktirde, müteahhit aleyhine tazminat davası açabilirsiniz.

Sözleşmeden Cayma Hakkı!

Müteahhit tarafı, tüm bu uyarılara rağmen aranızdaki sözleşmeye bir türlü uymaya yanaşmıyorsa, bu durumda kanuni haklarınızı mahkeme kanalıyla alma yoluna gidebilirsiniz. Zira, sözleşme maddeleri arasında böyle bir madde bulunuyorsa, sözleşmeden cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Davayı Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde açabilirsiniz. Eğer müteahhit, inşaatın %85’e kadar olan kısmını bitirdiyse, bu durumda teslimatın çoğunu yapmış sayılır. Böyle bir durumda, sadece ödemeler sebebiyle olan mağduriyetinizin giderilmesini isteyebilirsiniz.

Top