Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Bina Dışına Monte Edilen Klimalar Sorun Yaratır Mı?

Bina Dışına Monte Edilen Klimalar Sorun Yaratır Mı?

Bina Dışına Monte Edilen Klimalar!

Bina dışı klima uygulamaları, bina yönetimi ile bina sakinleri arasında bazen, yasayla bile çözülemeyen problemlerin doğmasına neden oluyor. Bina dışı klima monte edilirken, kanunlarla belirlenen ‘klima kriterleri’ne uymayan uygulamalar, bina sakinleri arasında yaşanan sorunların mahkemelere taşınmasına neden oluyor. Buna benzer anlaşmazlıklarda Kat Mülkiyeti Yasası hükümlerinin aynen uygulanması da bazen sorunu çözemiyor. Anlaşmazlıklar, tüm bina sakinlerini memnun edecek biçimde çözülemediği gibi, daha da içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Mahkemelerce çözüme kavuşturulamayan ve iki tarafın da karşılıklı memnuniyetsizliği ile sonuçlanan davaların yanı sıra, bina dışı klima davalarından doğan başka davalar da mahkemeleri meşgul etmeye devam ediyor. Peki sorun yaşamadan bina dışına klima nasıl takılır?

Bina dışı klimaların yarattığı sorunlar

Bina dışı klima nedeniyle açılan davalara veya anlaşmazlıklara bakıldığında, şikayetlerin genelde; ‘Klimanın gürültü yaparak etrafı rahatsız etmesi, işleyişinden doğan aksaklıklar nedeniyle su akıtan klimaların çevreye veya bina sakinlerine zarar vermesi, bina dışı klimanın binanın estetiğini bozarak görüntü çirkinliği yaratması, klimanın montajı sırasında ana yapıya zarar verilmesi..’ gibi sorunlardan kaynaklandığı görülüyor. Bu konuda karşılıklı olarak ‘temyize gitme ve direnme’ şeklinde devam etmekte olan ve bir türlü çözüme kavuşamayan pek çok bina dışı klima davası bulunuyor.

Klima kriterleri

Çağın sunduğu teknolojik yeniliklerden tüm bina sakinlerinin sorunsuz bir şekilde anlaşarak yararlanmasını sağlamak amacı güden klima dış ünitesi uygulamalarına göre; bina dışına monte edilecek klimanın Kat Mülkiyeti Yasası’na uygun olarak monte edilmesi ve yargıtayca belirlenen klima kriterlerine uygun olması gerekiyor. Bina dışı klima ile ilgili anlaşmazlıkları çözmek için öncelikle binanın onaylanmış mimari projesine göre, binada klima veya kombi gibi cihazlar için özel bir alan ayrılmış mı, bununla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmış mı, araştırılması gerekiyor. Şayet yer ayrılmamışsa binanın yönetim planında herhangi bir yasaklama olup olmadığına bakılıyor. Eğer yasaklama yoksa, ortak ve bağımsız alanlara zarar vermemek kaydıyla binanın balkonuna veya pencere kenarlarına bina dışı klima konulmasına müsaade ediliyor.

Yargıtay kararları

Yargıtayın bina dışı klimalarla ilgili emsal teşkil eden kararına göre; ana gayrimenkulden bağımsız bölümler dışında kalan ve ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanmaya yarayan tüm bölümlere ortak alanlar deniyor. Bu tanıma göre, apartmanların dış kısımları da ana gayrimenkulden bağımsız durumda olduğu için bina sakinlerinin ortak kullanım alanı olarak kabul ediliyor.  Ortak alanlara da bina sahiplerinin büyük çoğunluğunun yazılı rızası olmadan bina dışı klima monte edilemiyor. Söz konusu ortak alan olduğu için de bina dışı klimalar kat malikleri arasında daima sorun yaratma potansiyeli taşıyor. mornot.com

Top