Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Alınan Tarladaki Ağaçlar Ne Yapılmalıdır?

Alınan Tarladaki Ağaçlar Ne Yapılmalıdır?

Alınan Tarladaki Ağaçlar Ne Yapılmalıdır?

Ülkemizdeki orman ve yeşil alan varlığını korumak, muhafaza etmek ve potansiyel tehlikelerden korumak amacıyla anayasal düzlemde yaptırım uygulamaları bulunuyor. Satın alınan arsada ya da tarlada dikili bir ağaç varsa ve bu ağacın kökünden çıkarılması gerekiyor ise; cezai işleme maruz kalmadan işlemi tamamlamak için birtakım süreçlerin takip edilmesi gerekiyor. Bu süreçler Orman Emvalinin İstihsaline ait yönetmelikle devlet tarafından belirlenmiş durumda. Tarladaki ağaçlar ne yapılmalı, orman emvali nedir sorusunun cevabını merak edenler için, bu yönetmelik ışık tutucu nitelikte.

Orman emvali nedir?

İlgili yönetmeliğe göre orman emvali 2 gruba ayrılıyor. Asli orman emvali olarak nitelendirilen grupta; odun elde edilebilen değişik ağaç türleri, ağaççıklar ve çeşitli türde çalılar, sırık, çubuk, çıra gibi yakacak odun ve benzerleri, tomruk, direk ve sanayi odunu gibi ağaç ürünleri yer alıyor. Bir diğeri olan Tali orman emvali grubu ise; asli orman emvali kategorisinin dışında kalan tüm çeşitleri içeriyor. Ağaç tohumları, ağaç meyveleri ve çiçekleri, ağaç yaprakları, kök, soğan ve her türlü orman örtüsü, mantar gibi çeşitler Tali orman emvali grubunda bulunuyor.

Tarladaki ağaçlar ne yapılmalı?

Satın alınan tarla ya da arazide dikili bir orman emvali, yani örneğin bir çam ağacı mevcut ise; izinsiz ve spontane bir şekilde kesimi mümkün olmuyor. Ağacın ya da ağaçların izinsiz kesimi tespit edildiği taktirde, arsa sahibi cezai işleme tabi tutuluyor. Bu süreci doğru yönetmek için  hazırlanan yönetmelik, uygulanması gereken süreci şöyle açıklıyor:

  • Arazi/tarlaya ait tapu senedi, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek tasdik edilir.
  • Kadastro Müdürlüğü’ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur.
  • Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.  Kesilecek orman emvalinin tarlanın içinde kaldığına emin olduktan sonra ağacı damgalar ve akabinde tutanak tutar.
  • Bu işlemler sonrasında Orman işletmesine gidilerek kesme ve taşıma belgesi alınır.

Kesme ve taşıma belgesi aldıktan sonra ne yapılmalı?

Kesme ve taşıma belgesi almak için gerekli süre, ilgili Orman Müdürlüğü’nün ve Kadastro Müdürlüğü’nün yoğunluğuna bağlı olarak değişebiliyor. Bu belge alındıktan sonra orman emvali olarak adlandırılan ağaç ya da ağaçlar kesilebiliyor, kesilen ağaçlar istenilen şekilde değerlendirilebiliyor. Tüm bu sıkı yönetmelikler ve yaptırımlar, ülkemizdeki yeşil alanları korumak ve gereksiz ağaç kesimini engellemek amacıyla düzenleniyor.mornot.com

Top