Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!.... image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Yurt Dışına Taşınma Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

Yurt Dışına Taşınma Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

Yurt dışına taşınma süreci nasıl gerçekleşiyor ve bu süreçte sizleri neler bekliyor? Bürokratik sürece dair detayları paylaştık.

Gerek eğitim gerekse kalıcı yerleşim amacıyla yurt dışına çıkmak pek çok kişinin isteğidir. Bunun yanı sıra, yurt dışına taşınmak dışarıdan gözüktüğü kadar kolay olan bir süreç değildir. Sürecin nasıl işlediğini ve zorluklarını sizler için araştırdık.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki izlemeniz gereken süreç, yurt dışına çıkma amacınıza göre farklılık gösterir. Öncelikle yurtdışı eğitim olanaklarından ötürü yurt dışına yerleşmek isteyenlerden başlayalım.

İlk ve En Önemli Adım: Kabul Almak

Hiçbir ülke, kapısını çalan herkesi içeri buyur etmez; eğitim amacıyla o ülkeye yerleşebilmeniz için bir yüksek öğretim kurumundan lisans veya lisansüstü seviyesinde kabul almalısınız. Bunun için yurt dışındaki okullara bireysel ya da aracılık hizmeti veren kuruluşlar üzerinden başvurmanız gerekir. Eğer eğitim ücretini ve diğer giderleri kendi cebinizden karşılayacaksınız kabul için çok fazla kriter aranmaz ama burslu eğitim arayışındaysanız işiniz biraz daha zor. Özellikle yurt dışı yüksek lisans ve doktora eğitim bursları için pek çok eğitim kurumu ortalama ve dil puanı gibi şartlar arar.

Diyelim ki yurtdışı üniversitelerinden birisine kabul aldınız, gerisi oldukça basit. O ülkenin elçilik binasına gidip vize, oturma izni gibi işlemleri halletmeniz gerekiyor. Bir eğitim kurumu aracılığıyla gittiğiniz için bu işlemlerde önünüze bir engel çıkması pek olası değildir.

Yurt Dışında Çalışmak ve Kalıcı Yerleşim

İşte bunu başarmak biraz zahmetli bir süreç gerektirir. Dikkat etmeniz gereken üç şey vardır: oturma izni, çalışma izni ve diploma denkliği. Bir ülkede oturma izni almanız aynı zamanda çalışma izni de alacağınız anlamına gelmez. Bazı ülkeler, çalışma izni vermek için belirli bir süre o ülkede ikamet etmenizi ön şart olarak koşar. Başta ABD ve Avrupa Ülkeleri olmak üzere pek çok ülke, üniversite diplomanızda denklik şartı arar. Örneğin; Türkiye’de ABET denkliği olan bir bölümden mezun olmadıysanız, ABD’de mühendislik yapmanız için ya o ülkede tekrar üniversite okumanız ya da belirli dönemlerde yapılan akreditasyon sınavlarını geçmeniz gerekir.

Yurt dışında oturma ve çalışma izni alıp oraya yerleştikten sonra iş bulmaktansa önce iş bulup sonra gerekli izinleri almanız da mümkündür. Üstelik bu durumda çalışma iznini almanız çok daha kolaydır. Eğer işinde yetkin ve yabancı dili iyi olan biriyseniz, yurt dışı iş bulmanız mümkündür. Bu şirket Türk şirketi de olabilir, yeter ki o ülke sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir ofisi ya da birimi bulunsun. Şirket tarafından işe alındıktan sonra gerekli prosedürü ilgili elçiliğe giderek halledebilirsiniz. Bu prosedür, her ülkeye göre farklılık gösterebilir.

Son olarak; yabancı bir ülkede vatandaşlık almaktan bahsedelim. Çalışma izni almış olmanız o ülkenin bir vatandaşı olduğunuz anlamına gelmez. Hemen hemen bütün ülkeler, vatandaşlık vermek için belirli bir süre ikamet etme ve diğer bazı şartları karşılama şartı ister.

Top