Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Miras Vergisi Nedir Ve Hangi Durumlarda Devreye Girer

Miras Vergisi Nedir Ve Hangi Durumlarda Devreye Girer

Miras Vergisi Nedir Ve Hangi Durumlarda Devreye Girer

Miras konusu gayrimenkul üzerine mal varlığı olan kişiler ve yakınları için büyük önem taşımaktadır. Mirasla birlikte gündeme gelen miras vergisi ise mirasçıların kafasında “Miras vergisi nedir ve hangi durumlarda devreye girer?” sorularını oluşturur. Miras vergisi, mal varlığı bulunan kişinin ölümü durumunda mirasla ya da bir tarafın diğer tarafa karşılıksız olarak mal verdiği durumlarda, mirasçının sahibi olduğu mal için ödediği vergidir. Türk vergi sisteminde veraset ve intikal vergisi olarak da adlandırılır.

Miras vergisi hangi durumlarda devreye girer? Vergi beyannamesi ne zaman verilir?

Bir kişinin ölümüyle mal varlığının tüm hakları mirasçılara geçer. Ancak sadece ölüm sebebiyle değil, mal varlığı olan kişinin diğer kişiye varlığını karşılıksız olarak devretmek istemesiyle birlikte de miras durumu oluşur. Mirasçıların ise sahibi oldukları mal varlığı için miras vergisi ödemesi gerekir.

Miras vergisi beyannamesi ölüm durumunda kişinin ölümü Türkiye’de gerçekleştiyse ölüm tarihinden itibaren dört ay içerisinde verilir. Ölümün Türkiye dışında yabancı bir ülkede gerçekleşmesi durumunda ise eğer mirasçılar Türkiye’de ikamet ediyorlarsa altı ay içerisinde verilir. Ancak mirasçılar da farklı ülkede ikamet ediyorlarsa beyannamenin veriliş süresi sekiz ayı bulabilir. Ölüm değil de kayıp durumu olması halinde, kayıp kararının ölüm siciline kaydolduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde miras vergisi beyannamesi verilebilir. Ölüm dışındaki karşılıksız mal devri durumunda ise yirmi gün içerisinde beyanname verilebilir.

Miras vergisi nereye, hangi belgelerle birlikte verilir?

Eğer ölümden kaynaklı mal varlığı devri varsa miras vergisi beyannamesi ölen kişinin en son ikamet ettiği yerdeki vergi dairesine verilebilir. Aynı şekilde kişiden kişiye karşılıksız olarak devredilen mal varlığı için de mal sahibinin ikamet yeri esas alınarak vergi dairesine gidilmelidir. Eğer kişi yabancı ülkedeyse ya da ölümü yabancı ülkede gerçekleştiyse Türkiye’de en son bulunduğu ikamet yeri esas alınarak, o yerdeki vergi dairesine gidilmelidir. Eğer mirasçı yabancı ülkede bulunuyorsa, bulunduğu ülkedeki Türkiye Konsolosluğu’na giderek işlem yapması gerekir.

Miras vergisi beyannamesi verecek olanlar, beyannameyle birlikte vermeleri gereken çeşitli belgelerden de sorumludur. Belgeler mal varlığının çeşidine göre değişkenlik gösterse de genel anlamda hazırlanması gereken belgeler; mirasçılık belgesi, vasiyetname, ticari gelir tablosu, masraflara ve borçlara ait belgeler, gayrimenkuller için tapu fotokopisi, ölüm ve mirasçılık bildirimi.

Miras vergisi nasıl hesaplanır?

Miras vergisi tarifesi her yıl değişkenlik gösterir. 2017 yılı için miras vergisi hesaplanırken, tutar ilk 210.000 TL için veraset yoluyla devir işlemlerinde yüzde bir, karşılıksız devirlerde yüzde on olarak belirtilmiştir. Bu tutardan sonraki 500.000 TL için veraset devirlerinde yüzde üç, karşılıksız devirlerde ise yüzde on beş olarak eklenir. İlk 210.000 TL’den sonraki 1.110.000 TL için ise veraset devirlerinde yüzde beş, karşılıksız devirlerde yüzde yirmi olarak ekleme yapılır. Tutarın 3.820.000 TL’yi aşması durumunda ise vergi tarifesi veraset devirlerinde yüzde on, karşılıksız devirlerde yüzde otuz olarak sabitlenir.

Miras vergisi ödemesi, beyanname verildikten sonraki üç yılda mayıs ve kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitle ödenir. Bilgilenmek için mornot.com adresini devam ediniz.

Top