Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Ev Kirası Nasıl Hesaplanır?

Ev Kirası Nasıl Hesaplanır?

Ev Kirası bedeli; kiracının, söz konusu gayrimenkulü kullanma karşılığı olarak belirli bir dönem için ödediği rakamdır. Zaman zaman bu bedel, para dışında bir hizmet, bir imalat vb. de olabilir. Bir kira kontratı çerçevesinde şekillendirilmesi gerekir. Kanunun çizdiği sınırlar içinde, kiralayan, dilediği kira bedelini belirlemekte serbesttir.

Evinizi kiraya vermeden önce, kira getirisini doğru hesaplamak için dikkate almanız gereken kriterler vardır. Bu kriterleri, öncelikle sizin finansal ihtiyaçlarınız, gayrimenkulünüzün durumu ve bulunduğu bölgenin fiyat skalası belirlese de; ev kirası nasıl hesaplanır sorusunun cevabını birlikte arayalım.

Gayrimenkulün amortisman süresi nasıl hesaplanmalı?

Gayrimenkulün yıllık kira gelirini, satış bedeline böldüğünüzde; gayrimenkulünüzün amortisman süresini bulursunuz. Bu amortisman süresi 20 yıl civarında ise, evinizin kira bedelinin gerçek değerine yakın olduğunu düşünebilirsiniz. 20 yılın üzerinde ise kira bedelinin, gerçek değerinin altında seyrettiği söylenebilir. Bu noktada, kira bedelini artırmak üzere kendi önlemlerinizi alabilirsiniz. Ayrıca, amortisman süresi 15 yıl ve altında ise kira bedelinin, gerçek değerine göre yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Kiralayan ve kiracı olarak, evin gerçek değerinin ödenmediği düşünülen durumlarda, kira bedeli tespit davası açılabilir.

Örneğin; evinizin kira bedelinin, emsallerle kıyaslandığında çok düşük kaldığını düşünüyorsanız; yenileme döneminde, kira bedelinin tespiti davası açabilirsiniz.

Kira bedeli tespit davası hangi durumlarda açılır?

Kira tespit davasının açılabilmesi için, evin değerini gerçekten değiştiren bir faktörün varlığı aranır. Örneğin, evin bulunduğu bölgede; yeni bir alışveriş merkezi, sosyal alanlar, konut projesi ya da yol projesinin açılması gibi tüm çevre evlerin fiyatlarını da olumlu anlamda değiştiren, rayiç bedellerini yükselten bir gelişme bunun için yeterlidir.

Ev sahibi, kira kontrat yenileme döneminden bir ay önce, kira bedeli tespit davası açılacağına dair ihtarname çekmek suretiyle, kiracısını bilgilendirmelidir. Eğer bu ihtarname çekme işlemini atlarsanız; kira kontratında belirtilen oranlarda kira yenilemesini kabul ettiğiniz anlamına gelir ve dava açma hakkınızı kaybedersiniz.

Eğer kira kontratında, kiranın belli bir oranda arttırılacağına dair bir ibare varsa; kontrat bitiminden önce ihtarname çekilmesi şartı aranmaksızın, kira dönemi içinde her zaman, kira bedelinin tespiti davası açılabilir.

Kira bedeli tespit davası, sulh mahkemelerinde görülmektedir. Kira bedeli tespit davalarında yalnızca, kiranın tespit hükmü verilir. Tespit edilen kiranın tahsiliyle ilgili bir konuda karar verilmez. Dolayısıyla, davanın icra yoluyla takibi gibi bir adım gerçekleşmez. Tespit davasını kazanan kiralayan, yeni kira bedelini gösteren tespit hükmü ile kiracıya karşı ilamsız icra takibi yapabilir.mornot.com adresinden takip edebilirsiniz.

Top