Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Yerleşim Yeri Ne Demek?

Yerleşim Yeri Ne Demek?

Faaliyetlerin Ve Sosyal İlişkilerin Merkezi Olan Yer!

Hukuki olarak açıklamak gerekirse yerleşim yeri, bir kişinin hayat faaliyetlerin ve sosyal ilişkilerin merkezi olan yer olarak kabul edilir.

Yerleşim yeri konusunda iki önemli unsur vardır. Yerleşim yerinin tekliği ve yerleşim yerinin zorunluluğu ilkeleri. Bir kimse işi dolayısıyla veya başka sebeplerden birden çok yerde oturabilir; ancak bu oturduğu yerlerden sadece biri yerleşim yeri ikamet ettiği adres olarak kabul edilir.

Yerleşim yeri, kişinin hukuki adresidir. Yani yerleşim yeri, kişinin hukuken bağlı olduğu hukukça tanınan adresidir.

Yerleşim yeri belgesi nereden alınır?

Eskiden sadece oturduğunuz konutun bağlı olduğu muhtarlıktan alınan yerleşim yeri belgesi gelişen teknoloji ile birlikte artık e-Devlet sisteminden alınabilmektedir. 

Bununla birlikte nüfus müdürlüklerinden de ikametgah belgesi almak mümkündür. Yerleşim yeri belgesi Nüfus Müdürlükleri’nden de ücretsiz olarak alınabilir.

YERLEŞİM YERİ TÜRLERİ

  1. İradi Yerleşim Yeri: Kişinin kendi iradesi ile ikamet ettiği yerdir. İradi yerleşim yeri kişinin sürekli yaşadığı adresidir.
  2. İtibari Yerleşim Yeri: Kişinin iradi yerleşim yeri yoksa iradi yerleşim yeri buluncaya kadar yaşadığı adrestir.

Türk Medeni Kanunu’ na göre bir kişinin birden fazla yerleşim yeri olamaz. Ancak sinai ve ticari şirketler için bu geçerli değildir.  

Herkesin bir yerleşim yeri olması gerekmektedir. Eğer iradi olarak kişinin yerleşim yeri yoksa kişiye devlet tarafından yerleşim yeri belirlenmektedir.

Yerleşim yeri değişikliğinin, değişiklik yapıldığı tarihten itibaren 20 iş günü içinde bağlı bulundukları Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü birimlerine bildirmeleri gerekmektedir. Bu süre içinde bildirilmezse ya da yanlış yerleşim yeri kayıt ettirilirse idari para cezası uygulanmaktadır. Ancak doğal afetler, yangın, gasp gibi olaylar neticesinde kimlik kartı kayıp olan kişilere bu ceza uygulanmamaktadır.

YERLEŞİM YERİ BELGESİ

İkametgah belgesi olarak bilinen yerleşim yeri belgesinde kişinin ikamet ettiği yerin adresi ve o adreste yaşayan diğer hane üyelerinin bilgileri bulunmaktadır. Yerleşim yeri belgesi resmi bir evraktır ve kişinin bağlı bulunduğu Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü birimlerinden alınmaktadır. Ya da e devlet şifresi ile internet üzerinden de yerleşim yeri belgesi almak mümkündür.

Top