Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Süresiz Kira Sözleşme Feshi Nedir?

Süresiz Kira Sözleşme Feshi Nedir?

Kira sözleşmesi; ev sahibi ile evi kiralayan kiracılar arasında hukuksal bir netlik olması amacıyla hazırlanan, her iki tarafın da haklarını koruyan, sunulan ‘mal’ karşılığında ne kadar kira ödeneceğini belgelerle sunan bir sözleşmedir. Bu belge doğrultusunda, kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca kiracıların evde kalma, ev sahibinin ise kira alma hakkı bulunur.

Artık her ev kiralama işleminde kira sözleşmesi yapılıyor; peki ama bir nevi güvence olan kira sözleşmeleri fesh edilirse ne olur? Süresiz kira sözleşme feshi mümkün mü? Ev sahibi ya da kiracının sözleşmeden vazgeçmesi durumunda neler gerçekleşir? İşte süresiz kira sözleşmesi feshi ve hakkında birkaç bilgi…

Kira sözleşme feshi hangi tarafı nasıl etkiler?

Kira sözleşmelerinin hukuki olarak fesh edilmesi mümkün olsa da; diğer tarafın mağdur olmaması için bazı dayanakları bulunması gerekir. Eğer hiçbir sebep olmaksızın sözleşmenin tek taraflı iptali söz konusu olursa; diğer tarafın haklarından süre bitimine kadar yararlanma imkanı bulunur.

Öyle ki ev sahibi sözleşmede belirtilen süre boyunca kirasını almaya ya da kiracılar evde oturmaya devam etme hakkına sahiptir. Bu nedenle bir sebebi olmadan fesh etme işlemi gerçekleşmeyebilir. Süresiz kira sözleşmesi feshinde; yani belirsiz süreli kira sözleşmelerini fesh ederken taraflardan biri bir bildirim zamanı belirlenmediği sürece yasal fesih sürelerinde sözleşmeyi fesh etme hakkına sahiptir.

Süresiz kira sözleşme feshi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi feshi yaparken, bunu iki yolla feshetmek mümkün. Bunlardan biri bildirim yolu yardımıyla fesih işlemi. Bunun için sözleşme bitimine iki hafta süre kalana dek bildirimde bulunan taraf sözleşmenin bitimini sağlayabilir. Eğer bu yapılmazsa sözleşme bir yıl süreyle tekrar uzamış sayılabilir.

Süresiz kira sözleşmelerinde kiracıların sözleşmeyi dilediği zaman feshetme hakkı mümkünken, konut sahibinin ise on yıl sürenin sonunda feshetme imkanı bulunuyor. Kira sözleşmelerinin fesih yollarından bir diğeri ise dava yoluyla fesih; yani kiracı ya da mülk sahibi diğer tarafın hataları nedeniyle dava yoluyla sözleşme feshine gidebilir.

Kira sözleşmesi fesih gerekçeleri nelerdir?

Eğer mülk sahibi; yani kiraya veren kişi dava yoluyla sözleşmeyi feshedecekse şu sebeplerden bir ya da birkaçının mevcut olması gereklidir: Kiraya veren kişinin 1. derece akrabaları için kiraya verdiği mülke gereksinimi varsa, söz konusu olan mülkte yıkım, tadilat, genişletme gibi çalışmalar yapılması gerekli fakat içinde kiracılar varken bu durumun gerçekleşmesi imkansızsa dava yoluyla sözleşme feshine gidilebilir.

Aynı şekilde mülk kiralandıktan sonra, kiracıların neden olduğu zararlar belirlenirse ve mülk sahibi onların giderilmesini istediği halde giderilmemişse yine sözleşme fesih hakkı doğabilir. Kiracıların sözleşme feshi söz konusu olduğunda ise iflas ya da vefat gibi önemli olayların söz konusu olması, belirtilerek kanıtlanması dahilinde fesih davası açılması mümkündür. mornot.com

Top