Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Ödemeniz Gereken Kira Bir Anda Artırılırsa Ne Yapmalısınız?

Ödemeniz Gereken Kira Bir Anda Artırılırsa Ne Yapmalısınız?

Ödemeniz Gereken Kira Bir Anda Artırılırsa Ne Yapmalısınız?

Evler için kira kontratları, genelde bir senelik yapılır ve bu kontratların üstünde ödemeniz gereken aylık kira ile bir yıllık toplam kira bedeli belirtilir. Bir yılın sonunda, ev sahibi yasal olarak belirlenen oranlar çerçevesinde ve belli kurallar altında zam yapma hakkında sahiptir. Peki, ödemeniz gereken kira bir anda artırılırsa ne yapmanız gerekir?

Kira Zam Oranı Nedir?

Kira zam oranı, her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranlarına göre belirlenir. TÜİK’in açıkladığı bu oran, o ay yenilecek kira kontratları için geçerli olur. Oran her ay değişiklik gösterir. Kira zammı bu oranların 12 aylık ortalaması alınarak yapılabilir.

Önceleri ev sahipleri ve kiracılar arasında epey sıkıntıya yol açan kira zammı konusu, 1 Temmuz 2012 tarihli Yeni Borçlar Kanunu’yla birlikte standarda bağlandı. Buna göre, kira zam oranı ÜFE oranlarının 12 aylık ortalamasını geçemez. Örneğin, ev sahipleri Ekim 2016 için belirlenen maksimum %4,07’lik oranı geçen bir zam yapamaz.

Kira Zammı Hangi Şartlar Altında Yapılabilir?

Kira zammı için göz önünde bulundurulması gereken en temel şey, iki tarafın tabi olduğu kira sözleşmesidir. Ev sahibi yazılı sözleşme koşullarına uygun bir zam yapmışsa kiracının da o sözleşme koşullarına uyması gerekir. Kontratın bitiş tarihi belli olduğu için kiracı, TÜİK’in belirlediği oranda bir artış beklentisi içine girebilir.

Ev sahibinin zam yapma hakkı vardır ama zorunluluğu yoktur. O yüzden bazı durumlarda ev sahibi ve kiracı karşılıklı anlaşarak kontratı eski kira bedeli üzerinden yenileyebilir. Yıllık kontratlarda ara dönemde zam mümkün değilken sabit kontratlarda, maddelerde belirtilmişse, altı ayda bir zam yapılması mümkün. Bunun dışında, yasal olarak ani bir zam yapılamaz.

Kira Artışını Reddederseniz Ev Sahibi Sizi Evden Çıkarabilir Mi?

Eski Borçlar Kanunu’na göre kiracı sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme her yıl, kendiliğinden yenilenirdi ama yeni kanunla birlikte on yıllık sürenin sonunda ev sahibi sebepsiz fesih hakkını kullanabilir. Ama bu durumda da ev sahibinin kiracıya üç ay önceden yazılı bildirimde bulunması şart. Ayrıca, taraflar karşılıklı anlaşmadıkça ev sahibinin evi başkasına kiralama hakkı da yok.

Ödemeniz gereken kira bir anda artırılırsa ev sahibinizin yasal olarak belirlenmiş orandan yüksek bir zam yapamayacağını belirterek ödemeniz gereken tutardaki zammı kabul edin. Ev sahibi bu kirayı kabul etmezse size kira tespit davası açabilir ama kontrata göre hareket eden siz olduğunuz için mahkeme sizi haklı bulacak ve kiracılık süreniz yeni kontrat yapmaya gerek kalmadan otomatik olarak uzayacaktır.

Bu bilgiler ışığında, emapark.com ve emapark.az ile ödemeyi planladığınız kira aralığındaki satılık ve kiralık daireleri filtreleyebilir ve ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

Top