Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Miras Kalan Ev Ne Şekilde Kiraya Verilebilir?

Miras Kalan Ev Ne Şekilde Kiraya Verilebilir?

Miras Kalan Ev!

Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalır. Bu yasal varislerin, hak ve sorumlulukları ise Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenir.

Miras kalan taşınmaz bir ev ise, bu noktada mirasçılar birlikte hareket etmelidir. Bu gayrimenkulun paylaşımı konusunda fikir ayrılıkları ya da memnuniyetsizlikler varsa, vasiyetin iptali ya da ortaklığın giderilmesi için dava açmaları mümkündür.Eğer mirasçılar ortak hareket edebilecek durumdaysa, miras kalan evi satabilir ya da kiraya verebilir. Miras kalan ev kiralanacaksa; tüm mirasçılar kararda söz hakkı sahibidir.

Miras kalan ev, zaten kiracılı ise kira sözleşmesinde düzenleme yapılmalıdır. Kiracı ve tüm hak sahibi mirasçılar arasında kira dönemi ve bedeli belirlenmelidir. Her varis kiradan, payı oranında faydalanır. Ortaklık halinde sahip olunan konutlarda, oluşabilecek sorunlardan kaçınmak için; kira ödemesi, bankadan mümkünse hissedarların ortak hesabına yapılmalıdır. Eğer bu mümkün değilse, dekontun açıklama bölümüne tüm hissedarların adı yer almalıdır.

Paydaşlar arası anlaşmazlıklar nasıl çözülür?

Çeşitli anlaşmazlıkların yaşandığı, kiranın tahsil edildiği ancak, mirasçıların payları oranında kira bedelinden faydalanamadığı durumlarda, kira gelirini tekeline alan mirasçıya, diğer mirasçılar ecrimisil davası açabilir.

Anlaşmazlıkları çözmenin bir diğer yolu ise, mirasın paydaşlarının, paydaşlığın giderilmesi davası açmasıdır. Bu davada iki yol izlenir. Biri, herkesin mahkemece belirlenecek bir yöntem ile payına düşeni alması; diğeri ise taşınmazın satılarak, satış bedellerinin paydaşlara dağıtılması şeklindedir.

Öncelikle ister miras ister kişinin kendi kazanımı olsun, bütün kazanımlar vergiye tabidir. Veraset yoluyla yani mirasçı olarak hak elde eden kişiler, veraset ve intikal vergisi mükellefi haline gelirler. Mirasçı oldukları dört ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeleri gereklidir. Her sene vergi için belirlenen kira sınır tutarına, istisna haddi denir; eğer bir gayrimenkulden elde edilen aylık kira bedeli, bu belirlenen istisna haddini aşarsa, mal sahibi vergi vermek durumunda kalır.

Mirasçıların gelirleri, bu istisna haddinin altında olsa dahi, beyanname vermeleri şart tutulmuştur. Ardından yapılan hesaplamalarla, istisnalar düşülür ve kalan tutar üzerinden vergi hesaplanır.mornot.com

Top