Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Konut Projelerinde Yaşanabilecek Eksik Teslimatlarda Alıcının Haklar Nelerdir?

Konut Projelerinde Yaşanabilecek Eksik Teslimatlarda Alıcının Haklar Nelerdir?

Konut projeleri alıcılar için her zaman mükemmel bir şekilde sonuçlanmaz. Alıcı konutu teslim aldığında eksiklerle veya kusurlarla karşılaşabilir. Maddi ve manevi açıdan alıcıyı zarara sokabilecek bu gibi durumlarda, konut projeleri alıcı hakları meydana gelen mağduriyetin giderilmesinde oldukça etkili.

Konut Projelerinde Eksik İş ve Ayıplı Konut Farkı Nedir?

Konut projelerinde eksik iş ve ayıplı konut hukuki açıdan farklı anlamlardadır ve dolayısıyla uygulanabilecek yaptırımlar da birbirinden farklıdır.

Ayıplı konut tanımı oldukça geniştir ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir. Genel olarak, satıcının teslim ettiği konutta ileri sürülen niteliği karşılamayan, konutun değerini düşüren ve alıcının ondan alacağı yararı azaltan kusurlar ve eksiklikler ayıp olarak tabir edilir. Bir konut maddi, ekonomik veya hukuki açıdan ayıplı olabilir. Mesela, her yönüyle sağlam ve kaliteli olan bir konut imar düzenlemelerine uygun değilse maddi ve ekonomik açıdan olmasa bile hukuki açıdan ayıplı sayılır.

Eksik iş ise konut projesindeki maddelerde vaat edilen işlerden bazılarının gerçekleştirilmemiş olması ve konutta eksiklerin bulunması anlamına gelir. Bunlar, kombi veya radyatör takılmamış olması ya da anten, telefon ve benzeri girişlerin verilmemiş olması gibi büyük ölçüde teknik maddelerdir. Eksik iş, maddi ve ekonomik açıdan ayıp sayılsa ve belirgin farklar taşımasa da hukuki açıdan önem teşkil edebilir. Alıcının da konutu teslim aldıktan sonra proje maddelerinin üstünden geçmesi, eksik çıkması durumunda haklarının neler olduğunu bilmesi ve yasal adımlar atmaktan çekinmemesi önemli.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda Alıcının Hakları Nelerdir?

7 Kasım 2013 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan 6502 no.lu Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, eksik ve ayıplı işler konusunda, konut projeleri alıcı hakları koruma altında. Bu kanunla birlikte, artık tüketicinin mücbir sebeplerden dolayı cayma hakkının yanı sıra teslim edilen konutlardaki ayıplı veya eksik işlerden dolayı da cayma hakkı var.

Alıcının cayma hakkını 30 gün içerisinde kullanması ve ihbarda bulunması zorunludur ama bu süre içerisinde ihbar yapılmazsa alıcının konutu kabul ettiği varsayılır ve açık ayıp sayılan ayıplar haricinde cayma hakkından tekrar yararlanması mümkün olmaz.

30 gün içerisinde ihbarda bulunan alıcılar için cayma hakkı dışında üç seçenek daha mevcut: Konut, eksik içermeyen benzeriyle değiştirilebilir. Konutta, ayıbın ve eksiğin tutarı kadar indirim yapılabilir. Alıcı, konuttaki eksiklerin tamamlanmasını veya kusurların tamir edilmesini isteyebilir. Bu kanunla birlikte, satıcı sadece eve teslim edene kadar değil evi teslim ettikten sonra da alıcının memnuniyetini gözetmek zorunda.

Top