Kentsel Dönüşüm İle Yenilenen Şehirler Hangileri?
Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği değişti. Deprem riski göz önüne alınarak, 7 milyona yakın yapı daha sağlıklı ve güvenli hale getirmek için yenileniyor. Şehir büyük ölçüde yenilenirken her beklentiye uygun gayrimenkul fırsatları doğuyor. Konutunu yenilemek için güvenilir firmalarla ile anlaşan vatandaşların evleri 10 kata kadar değerleniyor. İstanbul’da yapılan kentsel dönüşümle yenilenen ilçeler arasında Bakırköy, Sancaktepe, Bağcılar, Kadıköy, Kartal ve Maltepe yer alıyor ve bu bölgeler her geçen gün gelişiyor.
Yatırımcılar temkinli olmalı
Kentsel dönüşümün beş yıldır devam ettiği bu bölgede işin ehli olmayan ciddiyetsiz firmalar sebebi ile birçok kişi sorun yaşadı. Firmaların bir kısmı yenilenen evleri bitirirken, bir kısmı iflas edince yatırımcılar da zor duruma düştü. Güvenilir müteahhitler ile anlaşan arsa sahipleri ise dönüşümden kârlı çıktı.
Kadıköy
Kadıköy’e bağlı olan ve İstanbul’un en önemli caddelerinden biri Bağdat caddesi kentsel dönüşüm projesinde öne çıkıyor. Yaklaşık 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat caddesinde kentsel dönüşüme uğrayan konutların metrekare satış fiyatları 12 bin liradan başlıyor.
Kartal
Yaklaşık olarak 6 yıldır projenin devam ettiği Kartal ilçesinde, özellikle son yıllarda konut inşası hızlanarak devam ediyor. Sahil konumunda yenilenen konutların birim satış fiyatları 4-6 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Arsa sahipleri payı, arsanın konumu ve yapılaşma şartlarına göre yüzde 45-50 seviyelerinde değişiklik gösteriyor.
En kapsamlı dönüşüm Maltepe
Kentsel dönüşümle yenilenen ilçeler arasında, Anadolu Yakası Maltepe’de 35 bin nüfusun yaşadığı Gülsuyu ve Gülensu’da kentsel dönüşüm projesi başlatıldı. Bölgenin tamamının 10 yılda yenilenmesi planlanıyor. Yıkım gerçekleştiğinde hak sahipleri başka yere yerleştirilecek ve inşaat bittiğinde evlerine geri yerleşebilecekler. Arsa sahibi payları yüzde 50 seviyelerinde, bazı projelerde ise yüzde 55’e kadar yükseldiği görülüyor.
Sancaktepe
Bu bölgedeki kentsel dönüşüm diğer bölgelere nazaran daha ufak çaplı ada bazında olmayan şekilde yenileniyor. Toplu konut yıkımları yapılmıyor, eski ve niteliksiz yapılar, küçük müteahhitler tarafından yerinde yenileniyor. İmar hakları yaklaşık olarak yüzde 45-50 oranlarında değişiyor.
Bakırköy
Diğer adı “Surdışı” olan Bakırköy, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu nedenle binaların büyük bir kısmı 30-40 yıllık bir geçmişe sahip. 1999 yılında başlayan kentsel dönüşüm projesi gün geçtikçe hızını arttırarak devam ediyor.
Bağcılar
17 ağustos depremi öncesinde inşa edilen konutları bulunduran İstanbul’un en kalabalık ve büyük ilçelerinden biri Bağcılar’dır. Bölgedeki 200.000 üzerindeki konutun deprem yönetmeliğine uygun olmaması nedeniyle bu konutlar kentsel dönüşüm projeleri arasında yer alıyor.mornot.com