Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Kapıcı Görevli Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kapıcı Görevli Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Belli bir süre çalıştıktan sonra emeklilik nedeniyle veya işine son verilmesi dolayısıyla işten ayrılmak durumunda kalan işçi, kapıcı, görevli çalıştığı süre için kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Kıdem tazminatı işveren tarafından işçiye yapılan toplu para ödemesidir. Bir binada kıdem tazminatını hak eden işçi kapıcı, işveren ise bağımsız kat malikleridir. İş yerinde olduğu gibi kapıcı için ödenen kıdem tazminatı da kapıcının çalıştığı süre ile orantılı olarak ödenir.

Kıdem tazminatı nedir?

Çeşitli nedenlerle işinden ayrılan işçiye, işveren tarafından yapılan toplu para ödemesi anlamına gelen kıdem tazminatı işçinin yasal hakkıdır. Kıdem tazminatı tutarı çalışılan yıl sayısına göre değişiklik gösterir. İşçinin işveren tarafından işten çıkarılması, prim ödeme gün sayısını dolduran ancak emeklilik yaşını doldurmayanların işten ayrılması ya da yaş şartını karşılayan ancak prim ödeme gün sayısını doldurmayanların işten ayrılması durumlarında kıdem tazminatı doğar. İşten çıkarılma durumunda işçinin kıdem tazminatına hak kazanması için ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarda bulunmamış olması gerekir. Ayrıca İş Kanunu’nda sayılan haklı sebeplere göre işten ayrılma zorunluluğu doğması halinde de kıdem tazminatına hak kazanılır.

Apartmanda kıdem tazminatını kim öder?

İş yerlerinde işveren kıdem tazminatı ödemek durumundadır. İş yerinin el değiştirmesi durumunda hem yeni işveren hem de eski işveren kıdem tazminatı ödemelerinden sorumludur. Yeni ve eski işveren ödemekle yükümlü oldukları kıdem tazminatını malik oldukları süreyle orantılı olarak paylaşırlar. Diğer bir ifadeyle yeni ve eski işveren iş yerinin kendi sorumluluğunda olan sürelere ilişkin kıdem tazminatı yükümlülüğünden kurtulamaz. Bir binada ise işveren bağımsız kat malikleridir. Tıpkı işveren gibi bağımsız kat malikleri de kapıcı için kıdem tazminatı yükümlülüğü altındadır. İş yerinin el değiştirmesi durumunda eski işverenin kıdem tazminatı sorumluluğun devam etmesine benzer şekilde bir binanın bağımsız bölümleri el değiştirdiğinde de, eski malikler kıdem tazminatından yeni malikle birlikte sorumludur.

Malik el değiştirdiğinde kıdem tazminatı nasıl ödenir?

Eski ve yeni maliklerin kıdem tazminatına ilişkin sorumluluğu, yeni malikin kapıcı kıdem tazminatını ödedikten sonra, eski malike sorumlu olduğu süreye ilişkin ödemeyi rücu etmesi ile somutlaşır. Örneğin bir konut satın alındıktan sonra, 15 yıl boyunca binada çalışan kapıcının işine son verilmesi halinde, işine son verilen kapıcıya yapılan kıdem tazminatı yeni malikten tahsil edilir. Ancak yeni malik, kıdem tazminatı ödemesinden konutu satın aldıktan sonraki süre ile orantılı olarak sorumlu olduğu için eski malikten, onun malik olduğu süreye ilişkin kıdem tazminatını kendisine ödemesini talep eder. Eski malik, kendisinin malik olduğu süre ile orantılı olarak kıdem tazminatı ödemesini yeni malike geri ödemek zorundadır. Ancak bu kural, sair ortak giderler için geçerli değildir. Yeni malikten, malik olduğu dönemden önceye ait sair ortak giderler talep edilemez. mornot.com

Top