Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

İş Yeri Yatırımı Yapmak Mantıklı Mı?

İş Yeri Yatırımı Yapmak Mantıklı Mı?

Kazanç sahipleri en çok kar edecekleri gayrimenkul alımına yönelmeye çalışırken iş yeri yatırımı hala en avantajlı yatırım şekli olarak düşünülüyor ancak mornot.com verilerine göre bunun avantajlarının yanı sıra dezavantajları da olabilir.

Ülkemizde birçok yatırımcı iş yeri satın alarak en karlı yatırımı yapmaya çalışır. İş yerleri deyince akla genellikle dükkanlar gelse de bunlar ofis, hanlar ya da büyük plazaların tamamı olabilir. Yatırım amaçlı alınan bir dairenin getirisi hemen hemen sabittir, yeni sürpriz durumlar doğurmaz ancak iş yerleri için durum biraz daha farklıdır.

Bölge iyice araştırılmalı

Kiraları evlere göre daha yüksek olan iş yerlerinin nereye kurulduğu önemlidir. Bunların dükkan tipi olanlarının merkezi ve cadde üzerinde bulunması satışları olumlu yönde etkiler. Tüketiciler tarafından çabuk fark edilen dükkanlarda satışlar yüksek olur ve bunun bilincinde olan dükkan sahibi aynı oranda yüksek kira alarak kazançlı çıkar. Öte yandan dükkan tipi iş yerini almadan önce yatırımcının bölgeyi iyi araştırması gerekir. Merkezi görünüp de alışverişin düşük olduğu bir bölgede dükkan yatırımı yapmak kar yerine zarar getirebilir.

Merkezi yerlerde geliri yüksek

Ofis veya plazada bulunan işletmelerin merkezi bir yerde bulunması gelir olarak dükkanlara nispeten daha az önem taşır çünkü buralarda perakende satışı değil daha çok hizmet satımı söz konusudur. Önemli olan hizmet verilecek potansiyel müşterilere ulaşımı sağlayacak pazarlama stratejilerinin doğru uygulanmasıdır.

Gerek dükkan gerekse ofis tipi iş yerlerinin kira bedeli belirlenirken ortak kriterler söz konusudur. İş yerlerinin merkezi ve lüks semtlerde kurulmuş olması kira ederini artırır. Lüks ve merkezi semtlerde dükkan işletenler, ödedikleri kiraların yüksekliğinden ötürü sattığı ürünlerin fiyatını da ona göre belirler. Mesela aynı toptancıdan aynı ürünleri alan Kadıköy ve Nişantaşı’ndaki iki ayrı giyim mağazasının, bulundukları semtlerden ötürü uyguladıkları fiyat politikası farklılaşır.

İş yerleri riske daha açıktır

İş yeri sahibi bir yatırımcının yüzü, aldığı yüksek kiralardan ötürü konut sahibi bir yatırımcıya göre daha çok güler ancak iş yeri sahiplerinin durumu riske daha açıktır. Şöyle ki piyasanın durgun olduğu ya da ekonomik krizin baş gösterdiği dönemler iş yapamayan işletme sahibi kirasını ödemekte zorlanır. Satışların düşüklüğünden ötürü zarar etmeye başlayan bir işletme sahibi iş yerini boşaltmak zorunda kalabilir. Mülk sahibi ise belki uzun bir süre iş yerini kiraya veremez, dolayısıyla zarar etmese bile geliri düşer.

Ayrıca iş yerlerinin konutlara göre bakım-onarım masraflarının daha düşük olduğunu da belirtmekte fayda var. Sonuç olarak iş yeri yatırımı yapmadan önce bu mülklerin risklerini, faydalarını ve zararlarını göz önünde bulundurmak gereklidir.

Top