Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Ev Sahiplerinin Birikmiş Kiraları Alma Yöntemleri Nelerdir?

Ev Sahiplerinin Birikmiş Kiraları Alma Yöntemleri Nelerdir?

Ev sahiplerinin en sık karşılaştığı sorunların başında kiracıların kira borçlarını düzenli olarak ödememesi gelir. Özellikle birkaç dönem üst üste gelen kiraların birikmesi durumunda ise, ev sahipleri için bu gecikmiş alacakları tahsil etmek çok daha can sıkıcı bir duruma dönüşür. Peki, ev sahipleri birikmiş kiraları hangi yöntemlerle tahsil edebilir?

Kira, gayrimenkul sahipleri ve kiracılar arasında belirli bir sözleşme karşılığı belirlenen konut bedeli olarak tanımlanır. Bu doğrultuda, kira bedelinin iki taraf arasında farklı bir şekilde anlaşma olmadığı takdirde, genel itibariyle aylık dönemler halinde ödenmesi gerekirken, bu durum her zaman bu şekilde olmayabilir.

Günümüzde, pek çok ev sahibi gecikmiş kira borçlarından şikâyet ederken, özellikle, bu gecikmelerin birkaç ayı bulması hatta hiç ödenmemesi durumunda, bu borçların tahsili daha zor hale gelir. Bu doğrultuda, ev sahipleri alacaklarını tahsil edebilmek amacıyla hukuki yollara başvurmak zorunda kalırlar.

Gelin, ev sahiplerinin birikmiş kiraları alma yöntemleri nelerdir, birlikte inceleyelim.

Noter Aracılığı ile İhtar

6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 315. maddesine göre, kiracının kira bedelini ya da diğer yan giderleri ödememesi durumunda, ev sahibi, noter vasıtasıyla kiracıya ihtar gönderir. Bu belge kapsamında kiracıya 30 günlük bir süre verilerek, bu süre içerisinde gecikmiş borçlarını ödemesi, aksi halde kira sözleşmesinin feshedileceği ihtar edilmiş olur. İhtarnamede verilen süre içerisinde kiracının borcu ödememesi sonrasında ise taliye talepli dava açılır. İcra dairesinin davayı sonuçlandırması doğrultusunda kiracının evi tahliyesi söz konusu olur. Bu yöntem noter aracılığıyla yapıldığından hem hızlı hem de kolay uygulanabilir bir yöntem olarak bilinir.

Tahliye Talepli İcra Takibi

İcra İflas Kanunu 269. maddeye göre, ev sahipleri tarafından kira gecikmesi nedeniyle kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Bu takip talebinde kiracıya tüm borçların 30 gün içerisinde ödemesi gerektiği ihtar edilir. Bu ihtara 7 gün içerisinde itiraz etmeyen ya da 30 gün içerisinde borcunu ödemeyen kiracıya, İcra Mahkemesinde açılan tahliye talepli dava sonucunda, haciz yoluyla borcun tahsili yapılırken, aynı zamanda kiracı taşınmazdan tahliye edilir.

İki İhtar Sonrası Tahliye Davası

6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Kanununun 7/1-E maddesine göre, süreler dâhilinde iki haklı ihtar yöntemi uygulanabilir. Bir yıldan kısa süreli sözleşmeler için bir kira dönemi, uzun süreli olanlarda ise bir yıl içerisinde kira bedeli ödenmediği ve kiracıya iki kez ihtar yapıldığı halde ödeme alınamamışsa, ev sahibi için, ayrıca ihtara gerek olmaksızın, kira süresinin bitişini takip eden bir ay içerisinde tahliye davası hakkı doğar. Bu dava sonucu alınan kararla, icra dairesi tarafından tahliye işlemleri başlatılır.

Top