Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Emlak Vergisi Muafiyeti Nedir

Emlak Vergisi Muafiyeti Nedir

Emlak Vergisi Muafiyeti Nedir

Arazi, bina, daire gibi gayrimenkul sahiplerinin yılın belli dönemlerinde iki eşit taksitte, Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödediği emlak vergisinde, bazı şartları karşılayan emlak sahipleri, emlak vergisinden muaf tutulur. Her yıl ister nakit ister iki eşit taksitte ödenen emlak vergisinin ödeme dönemi Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Eğer taksitle ödeme söz konusuysa, ikinci taksit en geç Kasım ayının sonunda ödenmelidir.

  • Muafiyetten yararlanabilmek için, mesken sahibinin ev hanımı, şehit yakını, gazi, dul, işsiz veya emekli olması şartları aranır.
  • Eviniz, brüt 200 metrekareden küçük ise emlak vergisinden muaf olabilirsiniz. Ancak brüt alan hesabına konutun dışında kalan; sığınak, kapalı otopark, merdiven boşluğu ve hol gibi alanlar dahil edilir. Buna rağmen, 200 metrekanin altındaysa, emlak vergisinden muaf tutulursunuz.
  • Eğer, dairenizde intifa hakkını kullanıyorsanız; yani, yani başka bir dairede kısıtlı kullanım hakkınız varsa, bu metrekare de evin toplam brüt metrekaresine yansıtılır. Hala 200 metrekarenin altında kalıyorsa, emlak vergisinden muaf tutulursunuz.
  • Yazlık ev sahibi olmanız, gelir vergisi ödemesini zorunlu kılar. Ancak, yaz-kış bu evde yaşandığınızı kanıtlanmanız halinde, emlak vergisinden muaf olursunuz.SGK’dan aldığınız belgelerle vergi mükellefi olmadığını ispatladığınız takdirde, emlak vergisinden muaf olursunuz.
  • Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen binaların durumundan doğan, vergi mükellefliği muafiyeti, bu olayların yaşandığı tarihi takip eden ilk emlak vergisi dönemi itibarıyla başlar. Binanın durumu devam ettiği müddetçe, devam eder.
  • Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının vergisinden az olamaz; ancak Emlak Vergisi Kanunu’na göre, bina veya apartman dairelerinin vergi değerinin ¼’ü, inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren, 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
  • Dilekçeyle bildirmek durumunda olmadığınız istisnai durumlardan biri de, o yıl içinde satın aldığınız evin emlak vergisi, evin eski sahibi tarafından ödenir. Sizin emlak vergisi mükellefliğiniz ise bir sonraki sene başlar.

Emlak vergisi muafiyetine nasıl başvurulur?

Emlak vergisi ödemesinden muaf olacağınız şartların tamamını karşıladığınız takdirde, taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak, bu durumu bildirmeniz yeterli. Başvrunuz onaylandıktan sonra, bu haktan kolayca yararlanabilirsiniz. İlgili şartları taşıdığınız halde muafiyet durumundan haberdar olmadığınız için emlak vergisi ödediyseniz; geçmişe dönük beş yıllık emlak verginizin iadesini talep edebilirsiniz.

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi nasıl yazılmalı?

Bağlı bulunduğunuz Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün dikkatine yazılır. Bu dilekçede, vergi muafiyeti için gerekli tüm şartların yerine geldiğine dair detaylı beyan verilir. Örneğin, daimi kalıcı olduğunuz konutun, brüt 200 metrekare olduğu vb. bilglere yer vererek; bina ile ilgili açık adres, vergi sicil, pafta, ada ve parsel numarasını bildirerek dilekçenizi tamamlayabilirsiniz.mornot.com

Emlak Vergisi Muafiyeti Nedir

Top