Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Devremülk Satın Almak Mantıklı Bir Yatırım Mıdır?

Devremülk Satın Almak Mantıklı Bir Yatırım Mıdır?

Devremülk, tatil ve yatırım amaçlı satın alınan, mülkiyetin farklı kişilerle paylaşıldığı bir gayrimenkul çeşidi olarak biliniyor. Özellikle son yıllarda oldukça büyük ilgi gören devremülklere; teslimi geciken projeler, mülkiyet paylaşımı ve aidat sorunu gibi konular nedeniyle şüpheyle yaklaşılıyor. Bu nedenle devremülk satın almadan önce kanunda belirtilen şartları ve şirketle imzalanan sözleşmeyi iyi değerlendirmek gerekiyor.

Devremülk Nedir? Mülk Sahibinin Hakları Nelerdir?

Devremülk kavramı; hak sahibine, kendi belirleyeceği tarihlerde yılda 15 gün veya daha fazla konaklama hakkı sunan, hakkın kullanılmaması durumunda kiralanabilen, satılabilen ve miras bırakılabilen bir gayrimenkul türü olarak tanımlanıyor. Devremülkler genellikle termal tesis, sayfiye yeri veya deniz kıyısı gibi tatil potansiyeli yüksek alanlara inşa ediliyor. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. maddesi gereğince 15 günden daha az süreyle kat mülkiyeti kurulamıyor. Bu nedenle yılda 7 gün veya 10 gün kullanım hakkı tanıyan şirketlerin projelerine itibar etmemek gerekiyor. Devremülk satış sözleşmesini imzalayan hak sahibi, isterse 14 gün içinde sözleşme üzerinde cayma hakkını kullanabiliyor. Tamamlanmamış projelerin, hak sahiplerine en geç 36 ay içinde teslim edilmesi gerekiyor. Proje teslim tarihinin şirket tarafından değiştirilmesi durumunda hak sahibi 1 ay içinde herhangi bir tazminat ödemeden satın almadan vazgeçebiliyor.

Devremülkün Avantajlı ve Dezavantajlı Yönleri

Genel anlamda yılın belli bir günü, belirli bir yerde tatil yapmak ve mülkü kullanmadığı zamanlar kirasından faydalanmak isteyenler için karlı bir yatırım olan devremülk; güvenilir olmayan şirketlerin başlattığı projelerdeki aksaklıklar nedeniyle hak sahiplerini zarara da uğratabiliyor. Mülkiyet hakkının başkalarıyla paylaşılması, devremülk projesini yapan şirketlerin, hak sahiplerine sözleşme üzerinden kullanım hakkı tanımasını gündeme getirebiliyor. Mülkün tapusu üzerinden yapılmayan sözleşmelere, gayrimenkul sahibinin aleyhine maddeler yerleştirilebiliyor. Örneğin mülkiyet hakkı, 20-30 yıl gibi bir süreyle sınırlandırılabiliyor. Bunların yanı sıra ev ortamında otel konforu sunmayı hedefleyen devremülklerdeki aidatlar bazen bütçeyi zorlayabiliyor. Diğer hak sahipleri, mülkü boşaltmayı geciktirdiğinde kiranın alınmasında veya konuta yerleşmede problemler çıkabiliyor.

Devremülkün avantajlarına bakılacak olursa, yazlık fiyatlarının oldukça yüksek olduğu tatil beldelerinde 15.000 TL gibi bir bedelle devremülk sahibi olmanın son derece ekonomik olduğu görülüyor. Özellikle orta gelir sınıfından, çocuklu ve kalabalık ailelerin tercih ettiği devremülkleri satın almak, her yıl otelde tatil yapmaktan çok daha uygun bir fiyata mâl oluyor. Sürekli aynı yerde tatil yapmak istemeyenler, kullanacakları süre içinde mülkü kiraya vererek gelir elde edebiliyor. Proje başlangıcında uygun fiyata alınan devremülkler, 2-3 yıl içinde iki misli fiyatına satılabiliyor. Devremülkün kullanım hakkı bir başkasına devredilebiliyor ve miras bırakılabiliyor. Bu yönleriyle devremülk, güvenilir şirketlerden alındığında son derece karlı bir yatırım aracı oluyor.

Top