Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Boşanma Sürecinde Ev Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanma Sürecinde Ev Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanma sürecinde ev paylaşımı ayrılma kararı alan eşler arasındaki en büyük problemlerden biridir. Bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden boşanma süreci de yıpratıcı olabilmektedir. Bir çok çift boşanma sürecinde mal paylaşımı ile ilgili bilgi sahibi değildir. Bu nedenle boşanma süresi de uzamaktadır. Bu da her iki taraf için can sıkıcı bir durumdur. Eşlerin boşanma esnasındaki haklarını biliyor olması kendileri ve varsa çocukları için bu süreci kolaylaştırmaktadır.

Boşanma sürecinde hak kaybı yaşamamanız için mutlaka hukuki bilgi ve deneyime sahip olan boşanma avukatı ile anlaşma sağlanmalıdır. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olan yasal mal rejimi ‘’Edinilmiş Mallara Katılım’’dır. Uygulanmaya başlanan bu yasa çerçevesinde, tapusu kimin üzerine olursa olsun eşlerin evlendikten sonra elde etmiş olduğu ev üzerinde ikisinin de hakları eşittir. Paylaşım konusunda anlaşmazlık yaşayan çiftler, evlerini yarı yarıya paylaşabilmeleri için bu konuda mahkemeye talepte bulunmak zorundadırlar.

Anlaşmalı boşanma sürecinde ev paylaşımı

Anlaşmalı olarak boşanma kararı alan çiftlerin, her konuda uzlaşmış olması gerekmektedir. Ev paylaşımı eşler arasında belirlenen anlaşma protokolü içeriğinde mahkemeye beyan edilir. Hakim eşlerin arasındaki anlaşmaya müdahale etmez. Boşanma konusunda acele eden taraf, eşinden bir an önce ayrılmak istediği için yasal haklarından vazgeçerek hak kaybına uğrayabilir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma sürecinde acele edilmemelidir.

Çekişmeli boşanma sürecinde ev paylaşımı

Çekişmeli boşanma, sıklıkla yaşanan durumlardan biridir. Eşler fiziki olarak ayrılırken aynı zamanda ekonomik ortalıkları bittiği için boşanma sürecinde hukuki anlaşmazlıklar yaşayabilirler. Çekişmeli boşanma davasında öncelikle mal paylaşımı yapılırken eşlerin mal rejimlerine bakılır. Eşler evlenirken herhangi bir mal rejimi seçmemiş olabilir. Bu durumda boşanma sürecinde mal paylaşımı yapılırken evlilik tarihi önemlidir. Eğer eşler 2002 yılından sonra evlendiyse, yasal olarak edinilen mallar çiftler arasında yarı yarıya paylaştırılmaktadır. Ancak evlilik tarihi 2002’den önce ise mal paylaşımı 2002 yılına kadar olan kısım için mal ayrılığı esasına göre, 2002 yılından sonrası için ise edinilmiş mallara katılma rejimi esaslarına göre yapılır.

Boşanma sürecinde miras ev paylaşımı

Eşlerden birine yakınlarından kalan miras, boşanma sürecinde mal paylaşımı için söz konusu olamaz. Çünkü bu miras payı, kişisel mal kapsamındadır. Ancak miras tarafından elde edilen bir gelir var ise edinilmiş mal kapsamındadır. Örneğin, aileden kalan ev tarafından elde edilen kira geliri varsa, bu gelir ile edinilen başka bir mal üzerinden diğer eş de hak talep edebilmektedir.mornot.com

Top