Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Balkonda Meyve Nasıl Yetiştirebiliriz?

Balkonda Meyve Nasıl Yetiştirebiliriz?

Özellikle balkonda meyve yetiştirmek son zamanlarda birçok kişi tarafından tercih edilen bir uğraş haline geldi. Şehir hayatı karmaşası içinde doğaya ve onun sunduğu güzelliklere olan ihtiyaç artıyor. Doğal yaşamak ve katkısız beslenmek büyük şehirlerde oldukça zor olsa da imkansız değil. Balkonunuzda oluşturacağınız mini bir bahçeyle siz de doğanın nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Bunun için izleyeceğiniz birkaç adım, meyvelerinizi yetiştirirken yüksek verim almanızı sağlayacaktır.

Işığın önemi

Balkonda meyve yetiştirmek için atılması gereken ilk adımlardan biri, balkonun aldığı güneşi hesaplamaktır. Balkonda yetiştirilen meyveler, ağaçlar ve dış ortamda yetişen bitkiler kadar güneşe maruz kalmadıkları için gün içinde maksimum seviyede güneş ışığı almaları oldukça önemlidir. Saksılarınızı bu plana göre yerleştirmek, meyvelerinizin rahat büyümesi için elverişli ortamı hazırlayacaktır. Balkonunuzun gölgede kalıyor olması, sizi umutsuzluğa düşürmesin. Gölgeyi seven meyve türlerini seçerek balkonunuzu değerlendirebilirsiniz.

Rüzgar etkisi

Eviniz ve haliyle balkonunuz ne kadar yüksekse, maruz kaldığı rüzgar da bir o kadar fazla olacaktır. Çoğu meyve rüzgarlı ortamda büyüyemez. Bunun için rüzgarı kesici bir ağ örmeniz veya bir rüzgar kıran yerleştirmeniz gerekebilir. Rüzgarı kesmenin bir diğer yolu da bambu gibi dayanıklı bitkileri, paravan görevi görmesi için saksılarınızın önüne yerleştirmektir.

Doğru toprak kullanımı

Balkonda meyve yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer unsur toprak seçimidir. Seçilen toprak, saksıda meyve yetiştirmeye uygun özel toprak olmalıdır. Bununla beraber toprağınıza katacağınız perlit veya ponza taşı gibi malzemeler toprağınızın kalitesini ve nem kapasitesini artırmada etkili olacaktır. Toprağınıza azot ve fosfor gibi vitaminli gübreler koymanız da verim açısından etkilidir.

Düzenli sulama

Dış alanda büyüyen bitkiler, gerek yağmur suları gerek güçlü sulama sistemleri sayesinde, su yönünden eksiklik çekmezken, balkon bitkileri ekstra özen ister. Bunun için, yetiştirdiğiniz meyve türüne göre bir sulama rutini oluşturmanız faydalı olacaktır. Balkondaki meyvelerinizi sulamanız için en iyi vakit genellikle sabahın erken saatleridir. Böylece, güneş ışınlarının etkisiyle toprağınız kurumaya fırsat bulur ve çamurlanmaz. Aynı sebepten, geceleri sulama yapılması pek tavsiye edilmez.

Saksı seçimi

Toprağın yanı sıra seçeceğiniz saksının boyutu da önemlidir. Meyve köklerinin daha güçlü olması ve yayılabilmesi için geniş tabanlı ve mümkün olduğunca büyük saksılar seçilmelidir. Ayrıca nemi daha uzun tuttuğu ve taşınması kolay olduğu için plastik saksılar çok daha pratiktir.

Bakım zamanı

Tavsiye edilen tüm adımları izlemenize rağmen, bazı beklenmedik durumlardan dolayı meyvelerinizden umduğunuz sonucu alamayabilirsiniz. Bunların sebebi mantar veya benzeri bitki hastalıkları olabilir. Meyvenizi bu tarz istenmeyen durumlardan korumak için özellikle yapraklarının düzenli olarak kontrol edilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca, bu tarz durumların önüne geçmek için özel bitki ilaçları kullanabilir ya da daha doğal bir yöntem olarak, yaprakların üzerine sirke ve limonlu su karışımı sıkabilirsiniz.

Top