Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Ayıplı Konutta Tüketicinin Hakları Nelerdir?

Ayıplı Konutta Tüketicinin Hakları Nelerdir?

Ayıplı Konutta Tüketicinin Hakları Nelerdir?

Türkiye’de önemli bir sorun haline gelen ev sahibi- kiracı ilişkilerini ayrı bir başlıkta ele alan Türk Borçlar Kanunu 1 Temmuz 2012 yılında yeniden değerlendirilerek yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile kira sözleşmeleri kiracı ile ev sahibi arasındaki ilişkiyi borç alacak haline döndüren senet niteliği haline dönüştürüyor. “Kusurlu ev için ev sahibine dava açılabilir mi” sorusunun cevabı için kiracıların ev kiralama sırasında şartları iyi değerlendirmeleri ve sözleşmelerini sağlam yapmaları büyük önem taşıyor. Kiracı ya da ev sahibinin haklarını aramada kullanacakları en önemli belge taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi oluyor.

Kiralanan evin kusurlu çıkması

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan en önemli sorunlardan biri ise kiralanan evin kusurlu çıkması durumunda ev sahibinin sorumlulukları oluyor. Kiralanan gayrimenkulün sonraki dönemlerde kusurlu hale gelmesi durumunda kiracı mülk sahibinden kusurların giderilmesini ya da ödediği kira bedelinden kusurla orantılı bir indirim yapmasını isteyebiliyor.

Gayrimenkulde oluşabilen önemli kusurlarda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklı kalıyor. Evin kusurunun giderilmesi için uygun süre bir eksper yardımıyla belirlenip, bu süre zarfında ev sahibi kusurun giderilmesi için herhangi bir işlem yapmazsa, kusur kiracı tarafından giderilebiliyor. Kusurların giderilmesi için harcanan bedel kira bedelinden düşürülüyor.

Kusur nedeniyle kira sözleşmesinin feshi

Kiracı kiraladığı gayrimenkulü kusurundan dolayı kullanamaz hale gelir ya da kullanımı önemli ölçüde engellenirse ve ev sahibi verilen sürede kusuru gideremezse kiracı sözleşmeyi feshedebiliyor. Buna ek olarak kiracı kiralanan gayrimenkulün kusursuz bir benzeri ile değiştirilmesini de talep edebiliyor. Ev sahibi kiracısına, kiraladığı evin kusursuz benzerini kiralayarak ve uğranan zararın bedelini karşılayarak kiracının seçimlik haklarını kullanmasını engelleyebiliyor.

Aynı zamanda kiracı kiraladığı gayrimenkulden kusurlu olması nedeniyle tam olarak yararlanamıyorsa kontrat süresini beklemeye gerek kalmaksızın haklı gerekçesini bildirmek suretiyle evden çıkabiliyor. Evin kusurları demirbaş niteliği taşıyan bölümlerinden kaynaklı olduğunda geçerli olan bu durum, kiracının zevki doğrultusunda yaptığı değişiklikleri kapsamıyor. Kusurlu ev için ev sahibine dava açılabilir mi sorunun cevabı ise demirbaş kullanımı ile ilgili kira sözleşmesindeki maddeler incelenerek verilebiliyor.

Kusur nedeniyle kira bedelinin indirilmesi

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki en çok merak edilen sorulardan biri de kusurlu ev için ev sahibine dava açılabilir mi sorusu oluyor. Kira sözleşmesindeki maddeler kiracının dava açıp açamayacağını belirlese de, kiracı kiraladığı evi kusurundan dolayı kullanamıyorsa dava açabiliyor. Evin kusurları ev sahibine bildirildikten sonra geçen zaman ile kusurların giderilmesine kadar geçen zaman için, kiracı ev sahibinden kira bedelinde indirim yapmasını isteyebiliyor. Eğer gayrimenkul sahibi evin kusuru olmadığını ispat edemezse, kiracısına evin kusurlarından dolayı oluşan zararları ödemekle yükümlü oluyor.mornot.com

Top