Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Apartman Yöneticisi Kapıcıyı Evden Çıkartabilir Mi?

Apartman Yöneticisi Kapıcıyı Evden Çıkartabilir Mi?

Apartman Yöneticisi Kapıcıyı Evden Çıkartabilir Mi?

Ortak alanlar bağımsız kat maliklerinin ortak kullanımına bırakılan ve ortaklaşa fayda sağlayan alanlara verilen addır. Ortak alanların korunması, güçlendirilmesi ve onarılması için yapılan giderlere ortak gider denir ve tüm kat malikleri ortak giderlere katlanmak zorundadır. Kapıcı daireleri ortak alanlar denilince ilk akla gelen örnekler arasında yer alır. Peki yönetici kapıcıyı evden çıkarabilir mi?  Diğer bir ifadeyle ortak alan sayılan kapıcı dairesine ilişkin tasarruf hakkı nasıl kullanılır?

Ortak alanlar

Bağımsız kat maliklerinin ortaklaşa kullanımına sunulan ve ortak fayda sağlayan çatı, baca, yağmur olukları, depo, temel, binanın ana duvarları, taşıyıcı sistemin diğer parçaları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, genel giriş kapıları, asansörler, ortak garajlar, kalorifer, su ve elektrik tesisleri ortak alanlar arasında yer alır. Ayrıca kapıcı daireleri ya da odaları da tüm kat malikleri için ortak yarar sağlayan alanlar içerisindedir. Ortak alanların üzerinde kat malikleri ortaklaşa mülkiyet kurallarına göre hak sahibidir.

Kapıcı daireleri ve ortak fayda

Ortak alanlar içerisinde yer alan kapıcı dairelerine ilişkin harcama ve masraflar ortak gider tanımına girer ve kapıcı dairelerine ilişkin ortak giderler bağımsız kat malikleri tarafından karşılanmak zorundadır. Benzer şekilde kapıcı dairesinin kiraya verildiği ve bu bölümden kira elde edildiği durumlarda, elde edilen gelir de tüm bağımsız kat maliklerinin ortak geliridir. Uygulamada binada kapıcı bulunmaması nedeniyle kapıcı dairesinin kiraya verilmesi ve kira geliri elde edilmesi halinde bu gelirin binanın ortak giderleri için kullanıldığı ve bu şekilde  bağımsız kat maliklerinin aidatlarının azaltılması yoluna gidildiği örneklere sıklıkla rastlanmaktadır.

Kapıcı dairesi üzerinde tasarruf hakkı

Hukuki olarak bir yerin kiraya verilmesi için kiraya veren kişinin o yerin maliki olması şartı bulunmamaktadır. Genel olarak binalarda ortak alanlara ilişkin kararlar yönetici olarak seçilen kişiler aracılığıyla uygulanır. Örneğin kapıcı dairesinin kira sözleşmesi bina yöneticisi tarafından imzalanır. Kira ilişkisi kat malikleri adına bina yöneticisi ile kurulsa da kapıcı dairesini kiralayan kişi kirayı sıklıkla binanın hesabına yatırır.

Kiranın yöneticinin hesabına yatırıldığı durumlarda ise yönetici binaya karşı borçlanmış olur. Kapıcı dairesinden kiracının tahliyesi ise ilgili kanun maddelerine göre yapılır. Bu durumda “yönetici kapıcıyı evden çıkarabilir mi?” sorusunun cevabı tahliye nedenlerine bağlıdır. Kira bedelini ödememek, kira sözleşmesine aykırı davranmak gibi yasal olarak tahliye nedeni olarak sayılan nedenler dışında kiracı tahliye edilerek, eşyaları dışarı atılamaz. Her ne nedenle olursa olsun tahliye, ilgili kanunda yer alan usullere uygun olmak zorundadır.

Kapıcı dairesi ortak alanlar arasındadır ve kapıcı giderleri gibi kapıcı dairesine ilişkin gelirler de ortaktır. Genel olarak kapıcı dairesine ilişkin kira sözleşmeleri yönetici aracılığı ile yapılır. Yönetici, kapıcıyı ancak ilgili yasa hükümlerine göre şartlar oluşmuşsa tahliye edebilir.mornot.com

Top