Mornot İlan
image

MorNot İlan

Al, Sat, Kirala, Açık Artırmaya Katıl, 2.ci el Ürünleri Bul. Ürünlerini Hemen Sat Para Kazan, Ne Ararsan Burada.

Türkiye’nin Yeni İlan Sitesi!….

Haydi Sen de Katıl …..

image
image
Spor Ürünler de İndirim Fırsatı!....image
image
image

Konumumuz

Adres
Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Tepe Prime A Blok No:266 Asma Kat Daire No:18 Çankaya/ANKARA 06510

Saatler
Pazartesi–Cuma: 10:00–16:00

Aile İçi Kira Sözleşmesi Yapılır Mı?

Aile İçi Kira Sözleşmesi Yapılır Mı?

Kira kontratı olarak da bilinen kira sözleşmesi, kiraya verilen taşınmazın kullanılma durumlarını ve karşılığında alınacak olan bedellerin belirlendiği bir sözleşme türüdür. Bu sözleşme herhangi bir taşınmazın sahibi ve kiracısı arasında yapılır. Özel bir şekil şartı bulunmayan kira sözleşmesi, tarafların taleplerine göre düzenlenebilir. Taraflar sözleşmeyi aralarında imzalayabildikleri gibi bir noterin huzurunda da bu işlemi tamamlayabilirler. Peki aile içi kira sözleşmesi yapılır mı? Şartları nelerdir?

Aile içi kira sözleşmesi yapılır mı?

Kira sözleşmelerinde tarafların kimler olacağını belirleyici herhangi bir durum bulunmamaktadır. İster ebeveynler çocuklarına, isterse çocuklar ebeveynlerine taşınmazlarını kira sözleşmesi yaparak kiralayabilirler. Bu nedenle aile içi kira sözleşmesi imzalanabilir. Tabii ki aile isterse çocuklarına ikamet edecekleri taşınmazı bedelsiz tahsis edebilirler. Yasa gereği kişiler çocuklarına, anne, babasına ve kardeşlerine ikamet olarak kullanmak üzere sahip oldukları konutları ücretsiz kullandırabilir. Bu nedenle ücretsiz tahsis ile aynı anda aynı kişinin sadece bir taşınmazı bedelsiz olarak kullanılabilir. Örneğin babasının evinde kış aylarında ikamet eden bir kişi, yaz aylarında babasının boş durumda olan yazlığını kullanıyorsa, yazlık için kira ödemek durumundadır.

Kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

Kira sözleşmesi yapılırken iki tarafta karşılıklı olarak ne istediklerini ve birbirlerinden neler beklediğini net bir şekilde belirtmelidir. Sözleşmeye eklenecek şartlar hakkında uzlaşılmalıdır. Şartlar yazıya geçirilirken yanlış anlaşılmaya neden olabilecek herhangi bir boşluğa izin verilmemelidir. Kiralanacak taşınmazın durumu tam olarak belirlenmeli, iki tarafında hak kayıpları yaşamaması için depozito ve kira artış koşulları net bir şekilde sözleşmeye eklenmelidir. Sözleşme imzalandığı anda resmi belge olma özelliği taşıdığı için bilgilerin doğru ve eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Kira sözleşmesinin ne kadar süre yürürlükte kalacağı ve ne tür durumlarda bozulacağına da ayrıca dikkat edilmelidir.

Kimlere bedelsiz tahsis yapılabilir?

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi’ne göre bedelsiz tahsis konusu yeniden düzenlenmiştir. Buna göre kişiler varlıklarını sadece anne,baba, çocuk ve kardeşlerine bedelsiz tahsis edebilirler. Evlerinde akrabalarını, yakınlarını düşük bedelle ya da bedelsiz oturmasına izin verenlere vergi yükümlüğü getiren bu düzenlemede, aile içi kira sözleşmesi kritik bir öneme sahiptir. Çünkü artık Gelir Vergisi Kanunu’na göre evin emsal bedeli hesaplanarak, bu bedel üzerinden mal sahibi vergilendirilmektedir. Kişiler arkadaşlarından ya da akrabalarından kira almak istemese bile devlet evin yıllık ortalama kira getirisini hesaplayarak, vergi ödenmesini zorunlu kılmıştır. Bu nedenle kişilerin taşınmazlarını tanıdık ya da akrabalarına kiraya vermeden önce bir kira sözleşmesi yaparak kendilerini güvence altına almaları tavsiye edilmektedir, mornot.com

Top